Hírlevelek
Regisztráció
Orvosok a hálón
Orvosok
Buda Botond dr.
Kérdezzen!




Buda Botond dr.
Vas

51117
van 1 3és fél éves kislányom.és akkarok meg 1kisbabát csak nem jön össze mi lehet az oka 3év alatt nem esek teherbe kérem válaszoljon nekem köszönöm
Kedves Asszonyom!

Nem vagyok biztos benne, hogy jótól kérdezi: én ideggyógyász vagyok.

Első körben nőgyógyászt kellene erről megkérdezni, hiszen még nőgyógyászati szempontból is kétszáz oka lehet a dolognak. (Nyilván még a nőgyógyász sem fog vállalkozni arra, hogy csak úgy általában, húsz oldalon keresztül elmesélje mind a kétszáz szóba jöhető lehetőséget így a neten keresztül -- pedig ő, velem ellentétben, ért hozzá! Az Ön esetében konkrétan szóba jöhető lehetőségek körét csak részletes, személyes orvosi kivizsgálás alapján lehet szűkíteni, pontosítani.)

Persze lehet a dolognak ritkán pszichés, "idegi" oka is; ebben az esetben is ezerféle. Ugyan ez már inkább az én "asztalom", de engedje meg, hogy látatlanban én se bocsátkozzak bele húsz oldalnyi találgatásba. Hiszen "idegi" okokkal eleve már csak akkor kezdünk el foglalkozni, ha "tuti biztos", hogy semmilyen azonosítható okot nem talál a nagyon részletes nőgyógyászati kivizsgálássorozat.

Szóval tanácsom egyértelmű: irány a nőgyógyász, meddőség-specialista..., de ne a neten (mert úgy bajos vizsgálni, lehetőségeket mérlegelni és szűkíteni!!!), hanem személyesen.

Minden jót kívánva szeretettel köszöntöm:

Dr. Buda Botond
ideggyógyász

51025
Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyám (68 éves), Pirabene 1200 mg gyógyszert szed (napi 2 szem). E mellett szedhet - e ginkgo készítményeket (pl Biolobil, Ginkoprom)?
Tisztelt Kérdező!

Igen, a piracetam hatónyagatartalmú tabletták mellett lehet ginkgo-készítményeket is alkalmazni.

Dr. Buda Botond

50980
Tisztelt Doktor Úr!
Tizenkilenc éves fiam első éves egyetemista. A tanév elején kezdődött a problémája: kb. 2-3 hetente a bal szemén látászavar jelentkezik, amelyet káprázáshoz, elsötétedéshez hasonlít, majd kb. 5 perc elteltével visszanyeri látását, más kísérőtünetek, vagy előjelek nincsenek. (Most már 2alkalommal csak egy hét telt el a jelenség ismétlődése között.) A háziorvosnak októberben jeleztük ezt, szemészeti vizsgálatra küldte őt, az eredmény negatív. Ott nyaki ultrahang (Doppler) vizsgálatot javasoltak, eredménye negatív. EKG negatív.
További lépéseket szeretnénk tenni a probléma megoldása érdekében, ebben szeretném kérni az Ön tanácsát.
Válaszát előre is köszönjük.
Tisztelt Nagy Úr!

Szíves elnézését kérem a kissé megkésett válaszért; az elmúlt pár napban levegőt venni sem volt időm.

Teljesen egyértelmű, hogy a klogikus következő lépés a neurológushoz fordulás kell hogy legyen. A neurológus egy alapos fizikális vizsgálattal felméri, hogy esetleg van-e olyan kórjel, amely miatt valamilyen koponyán belüli szervi eltérést kellene gyanítanunk.

Ha felmerül a gyanú, akkor célszerű képalkotó vizsgálatokkal (MR) tisztázni a dolgot, hogy egész biztosak lehessünk benne, hogy nincs a háttérben agydaganat, stb.

Ha a fizikális vizsgálat során nem merül fel semmilyen kóros eltérés, akkor -- megítélésem szerint -- mellőzhetők a további vizsgálatok. Ez esetben ugyanis a diagnózis tulajdonképpen meg is van: egy speciális típusú (fejfájás nélküli) migrénről van szó nagy valószínűség szerint.

Véleményem szerint ezt a lépéssort kellene végigjárni, azaz tehát elsősorban is neurológushoz fordulni.

Fiának mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

50819
Tisztelt Doktor Úr!

Január 9-én fejfájásra ébredtem, a homlok jobb, elülső részében érzem azóta is, szakadatlanul. Eleinte az éjszakák jók voltak, mélyen aludtam és kipihenten ébredtem, igaz fejfájással együtt. 15-én éjszaka már az alvás sem volt zavartalan, minden helyzetváltoztatás éles fájdalommal járt. Azóta is állandó tompa fájdalmam van, minden helyzetváltoztatásnál (előre hajolok, tüsszentek, jóizűt nevetek) éles, nyilalló fájdalmam van. A háziorvosom javaslatára vérvételen és szemvizsgálaton estem át, a vérvizsgálat eredményét holnap délután tudom meg (3/4 évvel ezelőtt tökéletes vérképem volt), a szemvizsgálaton mindent rendben találtak. Az utolsó állomás a neurológia lenne, de oda sajnos február 2-ára kaptam időpontot. Kérem, ha van bármi javaslata, véleménye, ossza meg velem.

Őszinte tisztelettel és köszönettel:
Horváth Tímea
Kedves Tímea!

Azt gondolom, hogy egy igen fontos láncszem kimaradt a háziorvos stratégiájából. Ugyanis a panaszok alapján feltétlenül fel kell, hogy merüljön orrmelléküreg-gyulladás, homloküreg-gyulladás lehetősége..., sokkal nagyobb valószínűséggel, mint az esetleges szemészeti, laboratóriumi, vagy akár neurológiai okok.

Úgyhogy -- ha hamarabbra sikerül előjegyzést kapnia -- először fül-orr-gégészhez kellene elmenni, orrmelléküreg Röntgen-felvételeket készíttetni, stb.

Utána -- ha egyáltalán szükség lesz még rá, mert nem derül ki semmilyen fül-orr-gégészeti ok -- jöhet a neurológus...

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

50657
Tisztelt Doktor Úr !

Férjem 48 éves, panaszai jó fél évvel kezdődtek, éppen akkor, amikor én kezdtem kilábalni a szülés utáni depressziómból... Ebben az időszakban férjem rendszeresen "éjszakázott" a baba mellett és dolgozni is járt. Aztán felfogadtunk segítséget. Szóval én rendbe jöttem, a férjem viszont kezdett feszengeni, szorongani, álmatlanná válni, ráadásul a munkahelyén is problémák kezdődtek. Sokat stresszelt, én erősíteni próbáltam. Túl vagyunk a nehéz időszakon (legalábbis remélem :), de férjem állapota nem javult. Környezete szerint figyelmetlen, dekoncentrált, szellemileg "fáradt". Ő maga is panaszkodik mindezekre,+ gombóc a torokban, úgy érzi, valami nyomja a fejét, gyakori fáradtság, aluszékonyság, kedvtelenség. Sajnos a memóriája is sokat romlott. Ha szólok hozzá, többször kell elismételnem a mondandómat, bocsánat, mintha bambulna. Pár napja csináltatott vérképet, amelynek eredménye jó lett. Háziorvosa a fenti panaszaira Valeriana-t és Pannandint-t írt fel, tegnap kezdte el szedni. Tisztelt Doktor Úr ! Érdeklődnék, hogy mit javasol?

Köszönettel: Adrienn
Kedves Adrienn!

Amennyire az Ön által közölt rövid történetből, pár mondatnyi összefoglalásból következtetni lehet, meglehetősen egyértelműnek tűnik, hogy férjének úgynevezett kevert szorongásos-depressziós zavara van.
Annak, hogy ez a baba melletti éjszakázás, stresszelés, munkahelyi problémák időszakában kezdődött, nincs különösebb jelentősége: "kirobbanhatott" volna korábban is, később is; az ilyesmi nincs okhoz kötve.
A megoldás egyszerű: kezelni kell a problémát korszerű gyógyszeres kúra alkalmazásával. Egy bizonyosnak tűnik: a Valeriana és Panangin (ugye erre gondol, mert Pannandin nevű gyógyszert, bevallom, nem ismerek...) szedése nem igazán fog segíteni a dolgokon!

Azt javaslom, keressen fel kedves férje egy jó szakembert, s mielőbb kezdje el kezeltetni magát. (Azért célszerű ezzel sietni, mert még a legkorszerűbb gyógyszereink mellett is beletelik 3-4 hét, mire a javulás a nulláról elindul..., s bizony 2-3 hónapra is szükség van a tökéletes állapot eléréséhez. Tehát minél tovább húzzák-halogatják a szakemberhez fordulást, annál később válik újra élhető minőségűvé az élet.)

Kedves férjének mielőbbi javulást kívánva szeretettel köszöntöm:

Dr. Buda Botond

Összesen: 48 oldal
6789101112131415


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Kérdezzen!

Buda Botond dr.

neurológia
ideggyogyaszat@t-online.hu

Szponzorált hirdetések