Hírlevelek
Regisztráció
Orvosok a hálón
Orvosok
Buda Botond dr.
Kérdezzen!




Buda Botond dr.
Vas

49983
az lenne a kérdésem, hogy az arixen és seduxen gyógyszereket lehet e együtt szedni.
Igen, lehet együtt szedni..., bár hajmeresztő kombináció! Magára valamit adó szakember már legalább 10-15 éve nem alkalmaz olyan korszerűtlennek számító alacsony potenciálú benzodiazepin nyugtatót, mint a Seduxen.

49799
Tisztelt Doktorúr!

scoliosis,juvenilis osteochondrosis, sacroileitis, lumbágó isiász, Scheuermann,discopathia disci intervert.

Mr eredmény 2005-be:A lumbalis csigolyatestek magassága megtartott.Az alsó háti,felső ágyéki csigolyatestek zárólemezeit schmorl herniak domborítják be.Az I., III.V. ágyéki jelintenzitása,folyadéktartalma megtartott a T2 súlyozott mérésen.Ezzel szemben a II. ágyéki porckorong jelintenzitása csökkent.A conus ép.Valamennyi ágyéki porckorong a középvonalban eléri ugyan a durazsákot,de azt még nem deformálja.A kilépő gyökök szabadok, a porckorongoknak számottevő térfoglaló hatásuk nincsen.A canalis vertebralis nyílirányú átmérője megtartott.A kisízületek peremein egy-egy osteophyta van.
Ezek a problémák vannak a gerincemmel ami 2003 óta áll fent!Mostanában egyre többször érzem hogy fáj a derekamnál meg a nyakamnál a csigolyám,zsibbad a bal lábam ujjai kezd először zsibbadni utána a vádlim és az egész bal lábam alsó része ezt érzem mikor ülök is vagy állok de mikor lefekszem főleg akkor zsibbad és alig találom meg a jó fekvő helyzetet a bal kezem is szokott zsibbadni sokszor el gyengül alig tudok vele fogni!Sokszor összehúzza a bal lábamat a görcs.Néha nem tudom vissza tartani a vizeltem becsöppen és ezt nagyon szégyellem magam ez miatt mert még csak 32 éves vagyok!És mostanában lent a derekamnál egy nyomást érzek!Lenne Önhöz egy kérdésem Ön mit javasol kihez forduljak ezekkel a problémákkal!Várom szíves válaszát!Üdvözletettem:B.Melinda
Kedves Melinda!

Leírása alapján a probléma meglehetősen összetett. Először is az kétségtelen, hogy számos kimutatható eltérése van a gerincén ---, és számos panasza is van. Azonban az korántsem biztos, hogy a panaszokat egyértelműen a gerincelváltozások okozzák, hiszen azoknak számos egyéb (akár pl. "idegi", pszichés) okuk is lehet.

Hogy hol az igazság, mi mit okoz, mi mitől van, s mi a legokosabb teendő, azt ilyenkor csak több szakember (neurológus, idegsebész, ortopéd, reumatológus, pszichiáter) együttműködésével lehet kideríteni.

Abból, hogy ilyen részletes leletei vannak, mint amilyent bemásolt, arra következtetek, hogy már eddig is többen, részletesen, alaposan foglalkoztak/foglalkoznak a dologgal. Ezen az úton kell tivább haladni, s előbb-utóbb -- az összes érintett szakember bevonásával -- körvonalazódni fog a megfelelő megoldás.

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

49352
Tisztelt Doktor Úr!

Pár napja nagyon zsibbad a jobb kézfejemen egy-két ujjam, éjjel ill reggelente leginkább. Pár hete felfedeztem a nyakam alsó részén bal oldalon egy pupot is, de a nyakam egyáltalán nem fáj és a púp sem.
A kérdésem az volna, hogy ezzel a problémával fordulhatok-e Önhöz személyesen? Szombathelyen élek én is.

Köszönettel: Andrea
Kedves Andrea!

Természetesen szeretettel várom.

Valószínűleg vagy a singcsonti ideg szorult meg könyökmagasságban (ha inkább a kisujja és a gyűrűsujja zsibbad jobban), vagy esetleg a medianus ideg csuklómagasságban (ha inkább a hüvelyk-, mutató-, esetleg a középső ujja zsibbad).

Hogy a nyakkal lenne összefüggésben a dolog, azt elég valószínűtlennek tartom.

Mivel éjjel, illetve reggelente rosszabb, leginkább a singcsonti ideg megszorulására tippelnék, de ez természetesen eldönthető személyes vizsgálattal.

Szeretettel várom..., ha ráér, akár holnap, vagy bármelyik rendelési napomon.

Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

49302
EEG lelet

Én egy szlovákiai 29 éves anyuka vagyok. Megpróbálom érthetően leforditani EEG leletemet - meg szeretném Önt kérni, hogy értelmezze:

Lelet: Az alaptevékenység viszonylag szabályos, főleg az ébrenlét-alvás (vigilita) - ezt nem tudtam pontosan forditani, valami alvással kapcsolatos kifejezés -iingadozásnál kevés stabil alfa 10-11 c/s frekvenciánál 50 mikrovoltig. A jobb parietális részben időszakosan megjelennek éles elemek, az amplitudójukkal enhén befolyásolják az alaptevékenységet. Ezek néha megjelennek a P4-es elektrodánál. A Berger reakció jól kifejlett. Az éles elemek kumulálodnak hiperventiláció végén.

Bocsánat az esetleges hibákért.
Szóval az orvosom semmit nem mondott a lelettel kapcsolatban. Az EEG azért csinálták, mert bizsergett és gyengébb volt a bal oldalam, fájt a fejem, szédültem.

Csináltak MRI-t is - negativ lett, voltam szemészeten és immonolgián-szintén negativ. Nagyon megijesztettek az SM-mel, úgyhogy lelkleg teljesen kikészültem.

Egyébként sokat fáj a fejem, aurás migrénem van középiskolás korom óta - neurológus diagnosztizálta.

Kérem a tanácsát az EEG leletet illetően. Az orvosom csak annyit mondott, hogy pszichés alapon vannak a tüneteim és menjek pszichologushoz.
Tényleg igy van?

Köszönöm! Emma
Kedves Emma!

Az EEG-lelet tulajdonképpen normális.

Voltaképpen ilyen panaszoknál, mint amit Ön említ, szerintem a harmadik évezred elején nincs is már sok értelme EEG-t csinálni.

Negatív MRI, negatív szemészet, negatív immunológia esetén rendkívül valószínűtlen az is, hogy SM-ről lenne szó.

Úgy gondolom, igazuk lehet a szlovák kollégáknak, amikor azt mondják, hogy a tünetek pszichés alapon vannak: szerintem is messze ez a legvalószínűbb!

Azzal azonban nem teljesen értek egyet, hogy pszichOLÓGUShoz kellene fordulnia. Szerintem sokkal okosabb, ha pszichIÁTERt keres fel. Ugyanis azokat a pszichés betegségeket (pl. bizonyos szorongásos zavarok, kevert típusú konverziós zavar, stb.), amelyek az Ön panaszait okozhatják, legjobban és leggyorsabban korszerű és ártalmatlan gyógyszerek kúraszerű -- fél-kettő éves -- szedésével lehet meggyógyítani. A pszichoOLÓGUSnak viszont nincs orvosi diplomája, ebből következően joga sincs gyógyszereket felírni: ő "csak beszélgetéssel" gyógyít. Csak "beszélgetéssel" azonban általában nagyon nehéz, nagyon-nagyon hosszadalmas, s csak ici-pici százalékban sikeres egy ilyen probléma gyógyítása.

Nem lehetetlen az sem (bár nem általános), hogy esetleg neurológusa is ért ennek a pszichés zavarnak a kezeléséhez (én például ezerszámra kezelek Önhöz hasonló betegeket), bár nem tudom, Szlovákiában megvan-e annak a jogi lehetősége, hogy esetleg a neurológus vegye kézbe az ügyet.

Szóval nyugodjon meg, s szerintem is keressen fel pszichés zavarokkal foglalkozó szakembert, de lehetőleg ne PSZICHOLÓGUSt, hanem ORVOSt: pszichiátert, vagy esetleg ezekhez a problémákhoz IS értő neurológust.

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

48993
Tisztelt Doktor Úr!
Mennyi a valószínűsége annak, hogyha a koponya MR-en és lumbális gerinc MR-en nem találtak SM gócokat akkor a nyaki és háti gerinc MR-en még találhatnak. Tünet ami miatt elküldtek 3-4 havonta jelentkező 10-20 perces látótérkiesés (szemészet negatív), jobboldali reflextúlsúly a neurológiai vizsgálat alapján valamint olykor jobb oldali zsibbadás (én úgy figyeltem meg, hogy ez főleg sportolás után jelentkezik.
Válaszát előre is nagyon köszönöm,
Kata
Kedves Kata!

Hogy így összességében minden panaszát magyarázó elváltozás derüljön ki a nyaki, vagy a háti gerincszakaszon, annak gyakorlatilag nulla az esélye!

A látótérkiesést egyáltalán nem magyarázhatja SEMMIFÉLE SM-góc a gerincben! Ha a jobb oldali zsibbadás nem csupán a lábban, hanem a kézben is jelentkezik, akkor a háti gerincszakasz góca sem magyarázhatja. Maximum a nyaki szakasz góca magyarázhatná a kéz és a láb zsibbadását --, de a látáskiesést akkor sem.

Szóval kesze-kusza a helyzet; én arra tippelnék, hogy Önnek nem SM-je lehet hanem vagy legalább 2 külön betegsége (pl. migrén fejfájás nélkül, idegbecsípődés(ek), átmeneti agyi keringészavar, stb.) van, vagy az egész csak pszichés, idegi alapon jelentkező úgynevezett "konverziós zavar".

Ha az agyvízben nem mutattak ki intratrhecalis gamma globulin szintézist, oligoclonalis gammopathiát, továbbá ha a vizuális kiváltott vizsgálat nem mutatott elvelőtlenedésre utaló eltérést a látópályában, akkor szerintem nagyjából el is vethető az SM még úgy is, ha a nyaki és a háti gerincszakaszról nem történt MR-felvétel.

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

Összesen: 48 oldal
891011121314151617


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Kérdezzen!

Buda Botond dr.

neurológia
ideggyogyaszat@t-online.hu

Szponzorált hirdetések