Hírlevelek
Regisztráció
Allergiateszt
Orvosok a hálón
Orvosok
Buda Botond dr.
Kérdezzen!




Buda Botond dr.
Vas


 Tegye fel kérdését!

Az Ön e-mail címe:


* A kérdése és az orvos válasza a honlapon nyilvánosságra kerül. Az e-mail címe nem kerül ki a weboldalra.

Kérjük, olvassa le az alábbi képen látható szót, és írja be az alatta található mezőbe!
Ha nem olvashatóak a betűk, kérjen másik kódot az "Új képet kérek!" linkre kattintva. Ez védelmet biztosít az automatizált üzenetek és a kéretlen reklámleveleket küldő programok ellen.

captcha

Új képet kérek!

52417
Tisztelt Doktor Úr! Már éve óta van, hogy bizonyos időközönként előjön hogy este lefekvéskor kissé, vagy nagyon idegesek a lábaim. Aztán van, hogy hetekig nem, azután megint jelentkezik. Most éppen megint napok óta borszasztóan idegesek a lábaim, és már a kezeim is.Persze aludni ilyenkor nemtudok, szinte napokig ez miatt.Amúgysem vagyok jó alvó, sokszor szedek nyugtatót. Van hogy szinte 2-3 éjjel sem tudok sokszor ez miatt sem aludni,sőt éjjel csak sétálok a lakásba, mert feküdni sem tudok, az ideges lábam, olykor kezeim miatt. Szeretettel várom Kedves válaszát. Tisztelettel S. Sándorné.
Tisztelt Asszonyom!

Leírása alapján nagy valószínűséggel úgynevezett "nyugtalan láb tünetegyüttese" van (pontosabban nyugtalan végtag tünetegyüttes --, mert sokkal ritkábban ugyan, de valóban érinthetik a panaszok a kezeket, karokat is).

Mindenképpen azt javaslom, panaszával keressen fel ideggyógyászt, ugyanis tisztázni szükséges, hogy van-e ennek valamilyen kiküszöbölhető oka (pl. vashiány, vérszegénység, veseműködési zavar, vagy éppen bizonyos gyógyszerek -- köztük nem ritkán pont bizonyos idegrendszerre ható gyógyszerek!!! -- mellékhatásai). Ha ugyanis van ilyen ok, akkor elsősorban ezt kell kiküszöbölni: a problémát okozó gyógyszert elhagyni, lecserélni, a vashiányt, vérszegénységet, veseproblémát orvosolni, stb.
Természetesen elég gyakran előfordul, hogy végül semmilyen kimutatható okot nem találunk a háttérben. Az is meglehetősen gyakori, hogy a panaszok a családban halmozódnak, öröklődnek. Ilyenkor is van azért megoldás: egy speciális, különleges típusú gyógyszeres kezelést indít ilyenkor el az ideggyógyász, amely nagyon jelentős mértékben segít abban, hogy a panaszok enyhüljenek, megszűnjenek, s újra nyugodt, pihentető éjszakái lehessenek.

Mielőbbi megnyugtató megoldást kívánva sok szeretettel köszöntöm:

Dr. Buda Botond

52329
T.Doktor Úr.Kb.másfél hónapja remegek ,főleg mozgás közben,rángatóznak testszerte az izmaim,ill.a lábamban folyamatos rázkódást éezek az izmaimban.Kapok floxettet 2x20mg és xanaxot.Neurológus azt mondta nagyon szorongok.Kértem vizsgáljon meg nincs parkonson vagy sclerosisom.Sarokra,lábujjhegyre kellett állnom.Reflexet nézett,újjammal az orromat lábammal térdtől a bokámat kellett megérinteni.Szem mozgást nézett ,nyelvet kellett nyújtani.Kérdésem ha ezekben nem volt eltérés keressem-e más irányban a remegésem okát mert nem akar megszünni.Esetleg autóimmun betegség,izomsorvadás?Segitségét előre is köszönöm.B.M
Kedves B. M.!

Remegésének nyilvánvalóan 3 "rakásra való" oka lehet:

1.) Tucatnyi féle pszichiátriai oka. (Hiszen nyilván nem véletlenül szed fluoxetint és alprazolamot; mindazok a betegségek, amelyekre ilyen gyógyszereket szoktunk adni, járhatnak különböző remegéssel is. Lehet, hogy a gyógyszerek ellenére nincs jól beszabályozva a pszichiátriai problémája, tehát lehet, hogy azt kellene megoldani.)

2.) Okozhatja a remegést tucatnyi neurológiai probléma. Hogy mit csinálatott Önnel a neurológus, s mit nem, s hogy ebből mit kellett volna látnia, s mit nem, ezt nagyon nehéz így messziről értékelni. Bizony, ilyen egyszerű vizsgálatokból egy jó neurolológus nagyon sok mindent, szinte mindent el tud dönteni. De hogy az Önt vizsgáló neurológus jó neurológus volt-e, s hogy vajon mit olvasott ki a vizsgálatokból, azt sajnos az Ön elmondása alapján nem tudom úgysem megállapítani..., s így hát azt sem tudom megmondani, hogy még mit kellene megcsinálni, amit esetleg elmulasztott, nem vett észre, stb.

3.) A gyógyszerek egy részének (pl. a Floxetnek) a mellékhatása is lehet bizonyos típusú remegés, akár még ezzel is számolnunk kell.

Összefoglalva tehát: Túlságosan bonyolult ez a dolog ahhoz, hogy Ön, mint beteg hozzáértés nélkül a kezébe vehetné a további vizsgálatok menetének a megszervezését!

Egyetlen dolgot tehet: keres egy JÓ neurológust és egy JÓ pszichiátert (de leginkább: egy olyan idegszakembert -- manapság sajnos az ritka, mint a fehér holló --, aki EGY SZEMÉLYBEN JÓ NEUROLÓGUS ÉS JÓ PSZICHIÁTER IS, és A-tól Z-ig végigvizsgáltatja vele magát, s rá bízza a további vizsgálatok, kezelés menetét.

Biztosan kiderül az ok (szerintem egészen valószínű, hogy a szorongásos zavara nincs elég jól kezelve, azon kellene igazítani..., de ez csak egy tipp a részemről), s egész biztos van megfelelő megoldás is.

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

52293
Tisztelt Doktor Úr!
Azt szeretném kérdezni,hogy hallott-e Ön a terramagon impulzáló mágneses ágybetétről?Nekem sclerosis multiplex betegségem van,érdemes lenne ezt a készüléket megvennem?Köszönöm válaszát.
Kolozsváriné
Kedves Asszonyom!

A pulzáló mágneses tér jótékony hatásáról a sclerosis multiplexre fiatal orvos koromban kezdtek el először cikkezni, de -- az Ön kedvéért nemrég kerestem rá a nemzetközi szakmai adatbázisokban -- az elmúlt 20 év folyamán mindössze 19 gyengécske szakcikk született az egész világon ezzel kapcsolatban. Ezek is inkább csak másodlagos előnyökről szólnak (tehát pl. hogy a pulzáló mágneses tér csökkentheti az SM-betegek fáradékonyságát), szó sincs arról, hogy a gyógyuláshoz, szintentartáshoz, stb. hozzájárulna. A legutóbbi ilyen cikk tavaly jelent meg, az azt megelőző 7 évvel korábban.
Csak összehasonlításképpen: egy igazán hatékony kezelési lehetőségről hetente jelenik meg 20 nagyon színvonalas cikk a legnevesebb szakemberek tollából a világ legnagyobb szaklapjaiban. A pulzáló mágneses tér és a sclerosis multiplex vonatkozásában pedig 8 év alatt mindössze 2 gyengécske cikk látott napvilágot.
Őszinte leszek: nem tartom meggyőzőnek az egészet, noha tudom, hogy Magyarországon is van néhány kollégám (pl. az általam is rendkívül tisztelt székesfehérvári Guseo doktor, vagy a soproni Málly doktornő), akik esküsznek rá még ma is.

De még ha elhinném is, hogy nagyon hatásos a pulzáló mágneses tér SM-ben, arra viszont már semmilyen meggyőző cikk nem jelent meg soha, sehol, hogy a Terramagon ágybetét hatékony pulzáló mágneses teret állít elő. Szóval ez egy tudományos "dupla csavar".

Nem ismerem a betét árát, de el tudom képzelni, hogy a csillagos eget súrolja. Nem akarom Önt befolyásolni azt illetően, hogy megvegye, vagy ne vegye meg, így csak annyit mondhatok: Tudományosan értékelhető bizonyíték -- akármit is ír a forgalmazó -- nincs mögötte. Lehet, hogy használ valamicskét, lehet, hogy nem. Akinek megéri a pénzt ez a próba, ám próbálja ki...

Minél jobb egészséget kívánva sok szeretettel köszöntöm:

Dr. Buda Botond

52212
Tisztelt Doktor Úr!

2011 márciusában elkezdtem húzni a bal lábam,de csak gyengének éreztem és mintha izomlázam lenne.elmentem reumatologhoz-negat,neurolog elküldött mri -re amire novemberre kaptam idöpontot,de oktoberben a neurologiai osztályra kerültem bal oldali hemipareza babinski pozit myoglobin és ck magasszint.scleroza multiplexre gondoltak,de likvor neg.mri supratentoriálisan 2-3 lézio gliosis.Novemberben ismét korház akkor guillen barré syndrom,majd most januárban már tanácstalanok voltak kaptam solumedrolt 2-er,januárban dexamed.emg n.peroneus axon-demyel.lézio,n.tibialis demyel.lézio,n.suralisvezetési blokk.mep-n.medianus,n.ulnaris,n.peroneus funkcionális lézio a perif.vezetésben,megnyult spinális és kortikálislatencia,amplitudo alacsony.Most már a vállam is kezd gyengulni sokat kell pihennem hogy valamit tudjak a nap folyamán csinálni,még csak 37 éves vagyok.az orvosi papirokat forditottam mivel szlovákiában élek.Ha tudna valamit hozzászolni,mi lehet velem előre is köszönöm.Anikó
Kedves Anikó!

Sajnos 1 évnyi orvosi vizsgálgatás, kezelés 2-3 mondatba lefordított tömörítéséből EGÉSZEN BIZTOSAN NEM FOGOM TUDNI MEGMONDANI A MEGOLDÁST, ha maguk a szlovák kollégák sem jutottak közös nevezőre, holott volt rá egy évük, elvégez(het)tek egy rakás vizsgálatot, s született vagy 50 oldalnyi részletes papír, lelet...

Nyilvánvaló az is, hogy vannak dolgok, amelyek például egyértelműen hiányoznak a kivizsgálásából: nem történt például izombiopszia ---, holott pozitív myoglobint találtak, tehát valamilyen ok miatt pusztulhatnak, leépülhetnek az izomsejtek. Nem történt semmilyen kiváltott válasz vizsgálat (somatosensorosos, stb.) Nem ismerem pontosan az összes tüneteit, azoknak a pontos, hónapról hónapra történt időbeli változását az elmúlt egy esztendő folyamán. (Az sajnos úgy édeskevés, hogy "hemiparezis, Babinski pozitivitas": ezen kívül még fél oldalnyi egyéb dologra kíváncsi egy neurológus: arra is, hogy milyen tünetek VANNAK, arra is, hogy milyen tünetek NINCSENEK. S mondom: hogy ezeke aztán hogyan alakulnak a következő, meg a rá következő, meg a rá következő vizsgálat során..., s hogy ebbe mikor, hogyan illeszkednek bele az elvégzett műszeres kivizsgálási eredmények..., s persze hogy milyen vizsgálatokat kellett volna még elvégezni, de nem végeztek el.

Nagyon-nagyon szeretnék Önnek segíteni, de igazán tartok tőle, hogy amit tucatnyi neves orvos egy év alatt nem tudott megoldani, azt én tíz sor alapján interneten keresztül, vizsgálat nélkül, távolból nem fogom tudni megoldani. Ha esetleg nem lakik túlságosan messzi részén Szlovákiának, s úgy gondolja, hogy egyszer fel tud keresni Szombathelyen összes orvosi papírjaival együtt, akkor nagyon szívesen megvizsgálom részletesen, s megbeszélem Önnel a dolgot. Íg talán előrébb tudunk jutni..., másképp azonban nem sok reményt látok a dologra. :(

Mielőbbi megnyugtató megoldást kívánva sok szeretettel köszöntöm:

Dr. Buda Botond

52052
Tisztelt Doktor Úr!

Február 6-án volt egy epeműtétem. Sajnos a műtét előtt 2 hónapig a műtét után még 2 hétig folyamatosan hánytam. A műtét után kettős látás, járásbizonytalanság alakult ki nálam, illetve a rövidtávú memóriám is rossz volt. Február 22-én kiderítették, hogy a sok hányás miatt B1 vitamin hiányom van és kialakult egy wernicke-szindróma nevű betegség. Először vénásan kaptam B1 vitamint, másfél hét után már tabletta formájában kellett szednem 2X 30 mg-ot. Ezt a mai napi szedem. A memóriám 2 nap alatt teljesen helyre jött, de a nystagmus és a járás bizonytalanság nem javul. Mindenhol azt olvasom, hogy ezeknek is már rendeződnie kellett volna, hiszen elmúlt egy hónap a kezelés megkezdése óta. Kérdésem, hogy mennyi esély van arra, hogy meggyógyulok, és hogy mit tegyek a gyógyulás érdekében. 34 éves vagyok, vár vissza a munkahelyem, szeretném végre élni a régi életem!

Köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Kovács Katalin
Kedves Katalin!

Kérdésére személyes vizsgálat nélkül nagyon nehéz pontos választ adni. Úgy gondolom, a nystagmus -- ha a Wernicke-syndromától jelentkezett, ha mástól -- valószínűleg belátható időn belül rendeződik. (Önmagában a nystagmussal úgyis butaság foglalkozni, ha nem társul hozzá jelentős szubjektív szédülésérzés. Márpedig szédülésről egy szót sem tetszett ejteni..., úgyhogy azt gondolom, nem is érdemes a nystagmus miatt idegesítenie magát.)
A járásbizonytalanság megint érdekes kérdés: ezt alaposan meg kellene vizsgálni, a típusát megállapítani. Ez esetben ugyanis -- bár elvileg nem zárható ki, hogy ez is a Wernicke következménye még -- sokkal valószínűbbnek tartok más (esetleg szorongásos) mechanizmuosokat a háttérben. Ez esetben persze ennek megfelelő gyógyszeres kezelés hozná meg a javulást... De hát ezt látatlanban nem lehet biztosra megtippelni.

Remélem, rövidesen minden panasza, tünete javulásnak indul; addig is minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

Összesen: 46 oldal
3456789101112


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Kérdezzen!

Buda Botond dr.

neurológia
ideggyogyaszat@t-online.hu

Szponzorált hirdetések