Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Orvosok a hálón
Orvosok
Buda Botond dr.
Kérdezzen!




Buda Botond dr.
Vas


 Tegye fel kérdését!

Az Ön e-mail címe:


* A kérdése és az orvos válasza a honlapon nyilvánosságra kerül. Az e-mail címe nem kerül ki a weboldalra.

Kérjük, olvassa le az alábbi képen látható szót, és írja be az alatta található mezőbe!
Ha nem olvashatóak a betűk, kérjen másik kódot az "Új képet kérek!" linkre kattintva. Ez védelmet biztosít az automatizált üzenetek és a kéretlen reklámleveleket küldő programok ellen.

captcha

Új képet kérek!

53932
Tisztelt Doktor Úr!

Több éve Borderline-al kezeltek és erre szedtem Miagen 30mg-t meg volt, hogy Frontint és Dalsant is, de ezeket a Miagen kivételével már elhagytam régen probléma és nem hiányoztak Pár hónapja fokozottabb terhelés hatására rosszabodtak a tünetek. Dühkitöréseim lettek, fokozottan ingerlékeny lettem, illetve érzés és érzékcsökkenés is fennállt. Volt, hogy úgy éreztem a korábbi motiváló dolgok, hobbik is elhalnak. Az orvos akkor Kventiax 100 és 200 mg-t írt fel reggel, illetve este, valamint Proxietint. A Kventiax-ból csak a 100mg-t próbáltam szedni, de olyan mértékben "kiütött", hogy nem tudtam tőle végezni a napi dolgokat, ezért azon körülmények között nem tudtam szedni. Azóta sok összeomlásom volt és az érzet megváltozott, sokszor izzadok és hőhullámok öntenek el. Sok hullámzás után most viszonylag jól érzem magam, viszont tompábban és felületesen érzek dolgokat, néha túlpörgök. Azért írok, mert ezek a dolgok mégis aggasztanak. Most egy Milgamma-nevű vitaminkészítményt szedek a Miagen mellett, ami jónak tűnik. Az lenne a kérdésem nincs-e valami más megoldás a kventiax helyett, illetve milyen körülmények között lehetne szedni, mert neten utánaolvasva azt tapasztaltam, hogy jelentősen befolyásolja az éberséget és a koncentráló képességet így a munkavégzés a szedés mellett számomra kétségesnek tűnik.
Tisztelt Kérdező!

Azzal kell kezdenem a választ, hogy a borderline zavar nem olyasféle betegség, mint a tüdőgyulladás, a cukorbetegség, de még csak nem is olyan, mint egy "sima" depresszió. A borderline zavar hátterében jórészt a személyiség szerkezetének, működésének furcsaságai állnak.

Ebből adódóan aztán szó sincs róla, hogy létezne rá tuti biztos gyógyszeres kezelési megoldás: olyan, mint a tüdőgyulladásra, a cukorbetegségre, vagy éppen a depresszióra. Igen, megpróbálunk "barkácsolni" depresszió-ellenes gyógyszerekkel (mint pl. a Miagen),megpróbálunk "barkácsolni" elmebetegség-ellenes gyógyszerekkel (mint pl. a Kventiax), de igazából egy nagy és bizonytalan kísérletezés az egész, hiszen semmilyen garancia nincs rá, hogy a felnőtt korra kialakult és megszilárdult személyiségszerkezetet (legyen az számunkra előnyös, vagy, mint a borderline esetében, előnytelen) jelentősen meg tudnánk változtatni.

Mindezek előrebocsátása után igen bátortalanul merek csak távolról beleszólni az ügybe, hiszen látja: még közelről is csak tétován lehet próbálkozni, "barkácsolni" a borderline ügyében.
Először is mit lehet mondani?
1.) Ha egy mód van rá, akkor először próbáljuk antidepresszánssal rendberázni a megborult borderline-t, s csak ha ez nem elegendő, akkor nyúljunk antipszichotikumhoz (elmebetegségre való gyógyszerhez).
2.) Ön eddig antidepresszánst (Miagen) szedett, ám a 30 mg-os adag -- véleményem szerint -- kevés ahhoz, hogy önállóan bármilyen betegséggel (akár depresszióval, akár szorongásos zavarral, akár egy borderline zavar "megborulásával") szemben) megnyugtató védelmet nyújtson.
3.) Én először nem adtam volna Kventiaxot (ez ugyebár egy antipszichotikum, elmebetegeknek kitalált gyógyszer), hanem megpróbáltam volna az alacsony hatékonyságú, kis adagú Miagen-terápiát valamivel "felturbózni". Lehet, hogy az orvosa ezt a titokzatos "Proxietint" szánta felturbózó szernek..., csak az a baj, hogy nem tudom, mire gondolhat, ugyanis ilyen gyógyszer Magyarországon nincs forgalomban. Talán Paroxetinre gondolt?
4.) Ha Paroxetinre gondolt, akkor ez egy értelmes ötlet lehet -- Kventiax nélkül is akár!!! --, ám azt látni kell, hogy 2-3 hónapnak is el kell telnie, mire a Miagen melletti Paroxetin-szedés tisztességesen stabilizálja az állapotát. Tehát kb. mostanra lehet várni, hogy javul a helyzet.
5.) Ön írja is, hogy jobban van. Ön ezt a Milgammának tulajdonítja (hülyeség; köze nincs hozzá, se nem árt se nem használ ebben az esetben!), én azonban inkább azt gondolom: mostanra kezd beérni a Paroxetin hatása. Ha így van, akkor hála Istennek... :-)

Hát messziről ennyit tudok a dologhoz hozzáfűzni...

Mielőbbi javulást kívánva barátsággal köszöntöm:

Dr. Buda Botond

53792
jo napot orvos úr olvastam a neten a NEUROPTIM tabletárol arra lennék kiváncsi hogy mi a vélemínye errol a tabletáról ?.igaz ami írjak róla hogy segít a pánik betekségben?a válaszért köszönöm
Kedves Maja!

A Neuroptim semmiképp nem alkalmas önállóan a pánikbetegség GYÓGYÍTÁSÁRA, kiegészítő kezelésként azonban (vagy enyhébb panaszok esetén az egészséges táplálkozás elősegítésére) hasznos lehet, segítheti a betegségből való kilábalást, lerövidítheti a gyógyulás idejét.
Tartós, komoly, zavaró, elhúzódó panaszok esetén azonban semmiképp ne kísérletezzen egyedül (se Neuroptimmal, se anélkül) a gyógyítgatással: forduljon szakorvoshoz, aki el tudja dönteni, hogy milyen további segítségre van esetleg szükség.

Minden jót kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

53295
Tisztelt Doktor Úr!
Három éve súlyos depresziót és pánikbetegséget diagnosztizáltak nálam.Akkor seroxatot írtak fel, és jobban lettem, de azóta sem múlt el teljesen a betegség,azóta is szedem a seroxatot.Egy hónappal ezelőtt viszont újra súlyos depresszióba estem, amit szorongás és pánikrohamok kísértek. Az orvosom tíz mg-al megnövelte a seroxat adagomat, de úgy érzem nem segít, így az orvosom azt tanácsolta, hogy váltsak gyógyszert. Velaxint írt fel,és azt mondta, hogy tíz napig még szedjek 20 mg seroxatot reggel,és este pedig egy velaxint,majd csak két naponként vegyem a seroxatot, reggel, de ezzel párhuzamosan minden este velaxint is, majd ezután csak a velaxint szedjem reggel és este.Azt mondta így jobban fog menni az áttérés az új gyógyszerre. Aggódom amiatt, hogy egyidejüleg szedem mindkét gyógyszert igaz, csak egy ideig.Származhat-e ebből baj, vagy rendben van ez így? Kérném szépen a Doktor Úr tanácsát! Előre is köszönöm, Renáta
Kedves Renáta!

Ez így teljesen rendben van; nyugodtan szedhető együtt a két gyógyszer. Sőt, a váltás időszakában kifejezetten célszerű is ez a fokozatos "átfedés".
Én inkább azon "aggódom" egy kicsit, hogy vajon elég lesz-e a Seroxat esetében az ennyire rövid és ilyen kevéssé fokozatmentes leállítás. Saját tapasztalataim -- és a nemzetközi szakirodalom -- szerint a Seroxat esetében különösképpen is nem árt az óvatos, fokozatos, hosszú leállítás. Én valószínűleg két heti 20 mg Seroxat után beiktattam volna két heti 10 mg Seroxatot, majd utána még két heti másnaponkénti 10 mg Seroxatot. Ily módon legalább másfél hónapra, s három fokozatra nyújtanám a leállást, hogy lehetőleg el tudjuk kerülni az úgynevezett "abrpt diszkontinuációs szindrómát", tehát a túl hirtelen leállásból adódó igen kellemetlen, s a Seroxat esetében gyakran nagyon elhúzódó tünetegyüttest. Közben természetesen mehet a Velaxin!

Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

53294
Tisztelt Doktor Úr!
Három éve súlyos depresziót és pánikbetegséget diagnosztizáltak nálam.Akkor seroxatot írtak fel, és jobban lettem, de azóta sem múlt el teljesen a betegség,azóta is szedem a seroxatot.Egy hónappal ezelőtt viszont újra súlyos depresszióba estem, amit szorongás és pánikrohamok kísértek. Az orvosom tíz mg-al megnövelte a seroxat adagomat, de úgy érzem nem segít, így az orvosom azt tanácsolta, hogy váltsak gyógyszert. Velaxint írt fel,és azt mondta, hogy tíz napig még szedjek 20 mg seroxatot reggel,és este pedig egy velaxint,majd csak két naponként vegyem a seroxatot, reggel, de ezzel párhuzamosan minden este velaxint is, majd ezután csak a velaxint szedjem reggel és este.Azt mondta így jobban fog menni az áttérés az új gyógyszerre. Aggódom amiatt, hogy egyidejüleg szedem mindkét gyógyszert igaz, csak egy ideig.Származhat-e ebből baj, vagy rendben van ez így? Kérném szépen a Doktor Úr tanácsát! Előre is köszönöm, Renáta
Kedves Renáta!

Ez így teljesen rendben van; nyugodtan szedhető együtt a két gyógyszer. Sőt, a váltás időszakában kifejezetten célszerű is ez a fokozatos "átfedés".
Én inkább azon "aggódom" egy kicsit, hogy vajon elég lesz-e a Seroxat esetében az ennyire rövid és ilyen kevéssé fokozatmentes leállítás. Saját tapasztalataim -- és a nemzetközi szakirodalom -- szerint a Seroxat esetében különösképpen is nem árt az óvatos, fokozatos, hosszú leállítás. Én valószínűleg két heti 20 mg Seroxat után beiktattam volna két heti 10 mg Seroxatot, majd utána még két heti másnaponkénti 10 mg Seroxatot. Ily módon legalább másfél hónapra, s három fokozatra nyújtanám a leállást, hogy lehetőleg el tudjuk kerülni az úgynevezett "abrpt diszkontinuációs szindrómát", tehát a túl hirtelen leállásból adódó igen kellemetlen, s a Seroxat esetében gyakran nagyon elhúzódó tünetegyüttest. Közben természetesen mehet a Velaxin!
Mielőbbi javulást kívánva köszöntöm:

Dr. Buda Botond

53082
http://www.youtube.com/watch?v=g9l3OgyO86c&feature=related
Kedves "csak én"!

Különböző e-mail címekről érkező videós-rapes "jajkiáltásait" vettem, s igazán szívesen segítenék, ha tudnék.

Kérem, keressen meg (akár engem, akár bárki mást a közvetlen közelében), hiszen csak így tudok segíteni. Nem tudom, hogy ki Ön, nem tudom, hogy mi a gondja, nem tudom, hogy miben segíthetnék, hogy segíthetnéke-e.

Csak azt kérem: adjon lehetőséget a kapcsolatfelvételre (akár nekem -- ha valamilyen oknál fogva épp rám esett a választása --, akár nálam hozzáértőbb szakemberek közül valakinek)!

Adja meg azt a lehetőséget, hogy én -- vagy más -- megfoghassa a kezét.

Barátsággal:

Dr. Buda Botond

Összesen: 49 oldal
3456789101112


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Kérdezzen!

Buda Botond dr.

neurológia
ideggyogyaszat@t-online.hu

Szponzorált hirdetések